Surfen in Zuid-Afrika, Dit kan jij verwachten

Surfen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een prachtig land met een prachtige natuur. De meeste reizigers in Zuid-Afrika bezoeken de safariparken om daar wilde Afrikaanse dieren zoals de leeuw, olifant en neushoorn in zijn natuurlijke habitat te zien. Veel reizigers weten niet dat Zuid-Afrika ook een prachtige kustlijn heeft met mooie stranden en fantastische golven. De hoge golven maken de stranden van Zuid-Afrika een waar surfparadijs. In deze blog vertel ik meer over surfen in Zuid-Afrika.

Golfhoogtes

Er zijn surfmogelijkheden voor zowel beginnende-als gevorderde surfers in Zuid-Afrika.  De hoogte van de golven is afhankelijk van het gebied waar er gesurft wordt. Op sommige stranden zijn er, afhankelijk van het weer en de stand van de maan, metershoge golven. In de onderstaande video ziet u hoe hoog de golven kunnen zijn.

Stranden met haaien

Langs de kust van Zuid-Afrika zwemmen witte haaien die jagen op zeehonden en vis. Kaapstad wordt niet voor niets de geboorteplek van de witte haai genoemd. De haaien komen echter niet alleen bij Kaapstad voor. Langs de hele kust worden haaien waargenomen en komen haaienaanvallen zeer sporadisch voor. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u gaat surfen in een gebied waar haaien voorkomen.

  • Er zijn stranden met een haaienalarm. Wanneer deze afgaat moet u zo snel mogelijk het water verlaten.
  • De meeste haaienaanvallen vinden plaats nadat surfers de haai al hebben waargenomen. Verlaat altijd het water als u een haai ziet.
  • Betreedt altijd rustig het water en controleer uw lichaam op wondjes.
  • Haaien zijn het actiefste tijdens het opkomen en ondergaan van de zon.

Haaienaanvallen komen maar zeer sporadisch voor en de risico’s moeten niet overdreven worden. Er sterven jaarlijks meer mensen door aanvallen van koeien dan van haaien. Ga echter nooit alleen surfen zodat er altijd iemand beschikbaar is die u kan helpen. Locals weten het beste welke plekken u moet mijden en welke minder risicovol zijn. Vraag altijd advies aan de locals.

Surfcultuur Zuid-Afrika

De surfcultuur van Zuid-Afrika is vergelijkbaar met die van Australië en Hawaii. De surfers gebruiken dezelfde taal, handsignalen en dragen dezelfde kleding als surfers op andere plekken van de wereld. Er wordt veel gesurft en er heerst een relaxte sfeer op de stranden. Zuid-Afrika heeft ook veel beroemde surfers geleverd zoals Shaun Thomson en Max Wetland.

Surfen voor kinderen

Bij elk surfstrand zijn surfscholen die kinderen lesgeven. Mensen die goed kunnen surfen kunnen ook zelf lesgeven aan toeristen of als vrijwilliger aan arme kinderen. Er zijn meerdere vrijwilligersprojecten in Zuid-Afrika die kinderen leren surfen en zwemmen om hen van de straat te houden. In de onderstaande video kunt u een van de surfprojecten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.